Rust, Rein en Regelmaat
In deze crisis zijn de 3 grote R's- van Rust, Reinheid en Regelmaat - erg belangrijk voor zowel jou als voor je eventuele gezinsleden of huisgenoten!
Rust
We weten het allemaal: wie voldoende slaapt, is gezonder en presteert beter. Maar wist je dat een gebrek aan slaap allerlei problemen kan veroorzaken? Pubers die bijvoorbeeld te weinig slapen, halen slechtere cijfers op school en kunnen emotionele problemen ontwikkelen. Maar ook heb je zelf wellicht wel gemerkt dat als je een paar dagen slecht slaapt, je weinig kunt hebben, slecht in je vel zit. Misschien wel met neerslachtige gevoelens tot gevolg.
Hoewel 8 uur slaap aangeraden wordt, is de ideale slaapduur afhankelijk van je leeftijd en behoefte. Sommige mensen hebben genoeg aan 7 uur slaap, anderen aan 9 uur. Het gaat ook om de kwaliteit van je nachtrust en dat je uitgerust wakker wordt. Rusten kan overigens ook op een andere manier dan door te slapen: zo helpt het ook om, op je werk, geregeld een pauze te nemen. Dat geldt vooral voor werk waarbij je veel moet nadenken en alert moet zijn. Met aandacht een taak uitvoeren vergt namelijk veel energie. Doe je dat te lang achter elkaar, dan ontstaan fouten en word je langzamer. Een pauze is dan nodig om te herstellen en weer goed te functioneren. Als je die pauze ook nog gebruikt om even te bewegen dan ben je helemaal goed bezig. Beweging helpt je te ontspannen en weer beter te concentreren.
Reinheid
Je wordt er momenteel zowat mee om de oren geslagen, maar hygiëne is écht heel belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt door besmetting met een bacterie of in dit geval door een virus. Dus daar komen ze nog een keer:
- was geregeld je handen met water en zeep
- hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- gebruik een papieren zakdoek
- schud geen handen
- houd 1,5 meter afstand
Jouw hygiëne is juist belangrijk voor anderen. Besteed jij aandacht aan je hygiëne, dan lopen zij immers minder kans om besmet te raken via jou. Je kan het virus vooral via druppels door niezen/hoesten en via de handen overbrengen.
Regelmaat
Werk en privé loopt momenteel erg door elkaar. Juist daarom is het nu belangrijk dat je regelmaat in je leven aanbrengt. Houd je aan dezelfde ochtend-, middag- en avondrituelen als anders. Sta je op dezelfde tijd op en ga je vaste tijden naar bed. Als jij 's avonds per se iets af wilt maken en daardoor later naar bed gaat, heeft dit invloed op je volgende dag. Dan werk je de voldende dag hoogstwaarschijnlijk langzamer omdat je moe bent en ga je weer tot later door, wat kan leiden tot een soort vicieuze cirkel waarbij de balans zoekraakt.
Regelmaat betekent ook structuur en dat geeft ons een gevoel van controle. Helaas is die controle nu ver te zoeken omdat de coronacrisis het normale leven totaal ontregeld heeft. Probreer ondanks deze gekke situatie zoveel mogelijk structuur in je dag te brengen. Maak afspraken met je werkgever, collega's, partner en eventuele kinderen. Zo weet je wat je van elkaar kan verwachten. Bovendien helpt het je ook om tijd voor jezelf te claimen. Een dagschema kan hierbij helpen, we geven je hieronder alvast een voorbeeld.
Zelf een een dagindeling maken? We hebben je een handig invulschema voor je klaargezet!
7.00-8.00 Opstaan, omkleden, opfrissen, ontbijten
8.00-9.00 Als je kinderen hebt, zet ze aan het werk. Voor je werk: prioriteer je mail en beantwoord alleen wat echt nodig is. Maak een to-do-lijst voor wat je die dag minimaal wilt opleveren.
9.00-10.00 Uitwerktijd voor opdrachten of telefonische/video overleggen.
10.00-11.00 30 minuten tijd voor kinderen, geef ze nieuwe opdrachten. Even pauze en neem wat fruit!.
11.00-12.00 Uitwerktijd voor opdrachten of telefonisch/video overleggen
12.00-13.00 Maak een lekkere en gezonde lunch voor jezelf. Ga naar buiten (bedenk spelletjes
voor in de tuin of maak het gezin een wandeling). Pak de laatste 10 minuten voor jezelf om een ontspanningsoefening te doen of gewoon even helemaal niks. Even opladen.
13.00-14.00 Kinderen aan het werk zetten, check je to-do-lijst en maak desnoods aanpassingen, mail opnieuw prioriteiten en beantwoorden.\
14.00-15.00 Uitwerktijd voor opdrachten of telefonische/video overleggen.
15.00-16.00 30 minuten tijd voor je kinderen, geef nieuwe opdrachten. Even pauze en neem wat fruit!
17.00-18.00 Laatste puntjes op de i van je to-do-lijst, denk aan iets positiefs terug (compliment, actie die gelukt is etc.) en start met de bereiding van een gezonde maaltijd.\
18.00-18.30 Neem de tijd voor je maaltijd
18.30-19.30 Ga nogmaals naar buiten (tuin of op straat). Vooral voor kinderen die bijna naar bed
gaan is dit een ideaal rustmoment, neem de dag met elkaar door. Of ga anders binnen bewegen.
Ben je niet zo van de schema's, maak dan iedere dag een to-do-lijst. Ook al is het maar één ding dat je vandaag wilt doen, je creëert ermee overzicht en een gevoel van controle.